Detašované stredoškolské triedy otvorili v Červenici a Varhaňovciach

14.09.2010 Prešov

Prešov 13. septembra (TASR) – Vytvorenie detašovaných tried stredoškolského odborného vzdelávania pre deti z rómskej osady v Jarovniciach, okres Sabinov, priamo v obci sa podľa vedúceho odboru školstva Prešovského ...
Preto zriaďovateľ v školskom roku 2010/2011 otvoril triedy aj v ďalších dvoch obciach. Dohromady ich bude navštevovať 75 žiakov.
\"Skúsenosti ukazujú, že by to mohol byť jeden zo spôsobov vzdelávania týchto žiakov. Potrebné je však vytvoriť vhodné podmienky v blízkosti ich bydliska, primerané priestory pre výučbu a, prirodzene, aj optimálny učebný odbor, \" konštatoval Lacko. Dodal, že miesta pre nové triedy vytypovali na základe záujmu starostov a príslušných škôl, ktoré tu zabezpečia odbornú prípravu robotníckych profesií. Okrem spomínaných Jarovníc otvorili triedy v Červenici a vo Varhaňovciach v Prešovskom okrese.
V odbore lesná výroba a mechanizátor lesnej výroby sa v Jarovniciach vzdeláva 10 žiakov, podobné zameranie má aj detašovaná trieda v Červenici, do ktorej nastúpilo 11 detí. Prípravu žiakov na budúce povolanie tu zabezpečuje Spojená škola na Kolárovej ulici v Prešove. Pod gesciou Strednej odbornej školy (SOŠ) v Lipanoch sa v Jarovniciach osem dievčat pripravuje na profesiu krajčírka a ďalších 13 navštevuje novovytvorenú triedu v odbore výroba konfekcie vo Varhaňovciach.
V Jarovniciach už druhý rok pokračuje 10 žiakov aj v príprave na profesiu čalúnnika a do prvého ročníka sa v septembri prihlásilo ďalších 23 detí. Lacko za veľký úspech považuje aj to, že všetkých desať žiakov, ktorí v minulom roku absolvovali prvý ročník, postúpilo do druhého ročníka a to napriek tomu, že už ukončili povinnú školskú dochádzku.
Prvé školské priestory v Jarovniciach vytvoril PSK ešte v roku 2007, keď situoval vyučovanie do bezprostrednej blízkosti rómskej osady. Cieľom bolo znížiť náklady na cestovné a zlepšiť dochádzku detí do školy.
Od samotného vzniku detašované pracovisko fungovalo v provizórnych podmienkach a muselo sa niekoľkokrát presťahovať. Riešenie sa podarilo nájsť v minulom roku, keď PSK odkúpil časť jedného z rodinných domov. Na vlastné náklady ho zrekonštruovala SOŠ v Lipanoch a počas uplynulých letných prázdnin tu bola dobudovaná kanalizácia a vodovodná prípojka.
 

Vyberte región